Friday 21 June 2013

Centru de Artă Contemporană, Baia Mare* (Arhitext Nr.3/2013)


Se propune ca proiectul să aibă ca punct focus vocaţia oraşului, influenţat de trecutul si istoria acestuia. Valențele culturale  ale orașului favorizează ideea implementări unui spaţiu dedicat interpretării şi vizitării ansamblului, cât şi al promovării manifestărilor culturale în general. Amplasat în imediata vecinătate a parcului municipal Baia Mare, a Muzeului Satului și a Muzeului Etnografic, proiectul propune atât revitalizarea zonei prin punere în valoare și agrementare, cât şi implementarea unor noi funcţiuni culturale. Acestea pot realiza integrarea zonei într-un circuit care cuprinde zona culturală, istorică si zona verde a parcului oraşului. Un obiectiv cultural cu rol de pol de atracţie a comunităţii, aducând un aport benefic calităţii vieţii.




Un astfel de obiect este dedicat întregului oraş dar şi potenţialilor turişti, având rol de atractor în dezvoltarea local-teritorială.. Acest tip de spaţiu public este dedicat contactului cu arta şi ridicării nivelului cultural al consumatorului de artă, al capacităţilor sale de percepţie.
Spaţiul cultural asigură comunicarea publicului cu creatorii artei, ei putând participa activ la procesul de creaţie, prin realizarea unor rezidenţe pentru artişti cu ateliere de creaţie, pe lângă spaţiul de expunere propriu-zis, muzeul. Scopul acestui proiect este de a reuni sub acelaşi acoperiş toate tipurile de manifestări vizual artistice şi de a le expune într-un cadru propice interacţiunii sociale, promovând sustenabilitatea prin investirea în oameni. Descoperirea şi promovarea talentelor în raport cu identitatea lor în context, conducând eventual către un export de cultură.
Proiectul reprezintă o legătură puternică pentru continuitatea istoriei oraşului - un punct de reper nou, îndrăzneţ şi poetic, care renaşte spiritul «Şcolii Băimărene de Pictură». Doresc ca acest oraş să redevină un magnet pentru artiştii plastici.

* Autor: Mureşan Suzana Maria, studentă a Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, Universitatea Spiru Haret din Bucureşti.  Proiect notat cu nota 9,66 în anul 2013


No comments:

Post a Comment