Friday 21 June 2013

Centru de Arhitectură, Cluj-Napoca* (Arhitext Nr. 3/2013)




Tema proiectului  a vizat relația urbană a arhitecturii și inserția s-a într-o situație bine definită urban, ținând cont de faptul că <… o intervenție arhitecturală poate crea un loc, dar acest loc nu e de fapt ceva exclusiv «local», punctual, ci e prins întotdeauna într-un context urban existent mai larg. În contexte urbane bine definite, corect este ca datele de program ale temei de arhitectură să fie cele care se adaptează posibilităților locului și nu invers.> (Dana Vais). Astfel, amplasamentul ales este situat relativ central în Cluj-Napoca, delimitat de str. Potaissa și str. Fortăreței. Fiind o zonă cu circulație preponderent pietonală, organizarea clădirii centrului de arhitectură s-a axat pe ideea de plaza, de a oferi un spatiu parter cât mai liber destinat pietonilor, un largo care să-i atragă pe curioși în lumea arhitecturii. Elementul care conferă particularitate amplasamentului este zidul cetății - fragment din a doua incintă a orașului medieval, cca 1406.  










Pornind de la țesutul fragmentat al clădirilor din jur (parcelarea medievală) și de la tema proiectului care dorește ca centrul să fie un «statement de arhitectură» am considerat potrivită îmbinarea cortenului perforat cu elemente de vegetație, la nivelul fațadelor fragmentate și a curții interioare deschisă publicului. De altfel, în aceasta constă și conceptul proiectului - realizarea unei curți interioare deschise, de tip buzunar, prelungită prin piațeta aflată în directă legătură cu promenada. Acest lucru a fost evidențiat și prin pavajul folosit la piațetă și la curte, de același tip cu cea de pe străzile Potaissa și Fortăreței. Un alt element de atracție a fost utilizarea unei prisme de sticlă la nivelul parterului care leagă subsolul de etaj făcând vizibilă macheta orașului de la cele două niveluri superioare. Organizarea funcțională a fost împărțită în două aripi ale cladirii, și anume aripa vestică adăpostește circulația verticală și info-point-ul, iar aripa estică, desfășurată pe direcția nord-sud celelalte funcțiuni caracteristice centrului de arhitectură (sală multifuncțională, foaier, sală pentru expoziții, cafenea, terase, bibliotecă, laborator pentru copii). Continuitatea spațiului pietonal cu cel al curții a fost gândit și în ideea prelungirii expozițiilor atât în curte și piațetă cât și în zona pietonală a străzii Potaissa.

*Autori: Greceniuc Alexandru Ivan și Maier Ioan Ovidiu, studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.  Proiect notat cu nota 8,5 în anul 2012.


No comments:

Post a Comment