Friday 17 January 2014

Studiouri şi locuinţe pentru artişti, Calea Moşilor* (Arhitext nr.6/2013)




În realizarea acestui proiect am plecat de la analiza Căii Moşilor Vechi în cazul căreia consider că principala problemă este una de natură socială. Ne aflăm practic într-o zonă centrală cu potenţial enorm, mult subapreciată şi subdezvoltată, din cauza modului în care este locuită. Consider că proiectul, prin funcţiunea aleasă, trebuie să rezolve în primul rând o restructurare a zonei la nivel urban, asigurând o bună utilizare a acesteia atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, odată cu încheierea procesului de restructurare urbană de la nivelul întregii zone.













În opinia mea, acest lucru nu se poate îndeplini decât prin introducerea unei funcţiuni care să permită o «populare» permanentă a zonei cu indivizi suficient de nonconformişti incât să o locuiască în starea actuală. Astfel, am optat pentru realizarea unor ateliere-locuinţe pentru artişti. Aceştia vor putea să îşi câştige existenţa prin folosirea ca spaţiu de expunere şi comercial a parterului public şi, în acelaşi timp, vor locui şi lucra la etaj.
Distribuţia funcţională este foarte simplă: zona publică este la parter şi în zona turnului la primul etaj, existând posibilitatea de extindere pe terasa de la primul nivel, unde se pot realiza diferite proiecţii. Atelierele-locuinţe sunt duplexuri, accesul în acestea realizându-se la nivelul etajului 2, separând astfel între ele zonele de noapte, de zi şi atelierul.
Accesul în garaj se face de pe strada secundară, Parintele Stăniloaie, prin intermediul unui lift. Adâncimea garajului este coborată cu 2m, întrucât am dorit să pot planta curtea interioară care să devină un spaţiu introvertit, complet diferit de realitatea străzii, un fel de hortus conclusus.
La nivel volumetric, am încercat să păstrez tipologia imaginii Căii Moşilor. Ca atare, în scopul realizării unei continuităţi vizuale cu clădirea monument din imediata vecinatate, am optat pentru realizarea unei acoperiri cu şarpantă în două ape. La nivelul turnului am folosit acelaşi limbaj, atât din motivul menţionat mai sus, cât şi din dorinţa de a-l aduce la o scară mai apropiată de cea a străzii.

*Autor: Voinea Claudia, studentă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» din Bucureşti. Proiect notat cu nota 8,50 în anul 2013.

No comments:

Post a Comment