Friday 17 January 2014

Locuirea între public şi privat* (Arhitext nr. 6/2013)





Cartierul Dămăroaia, situat în nordul Bucureştiului, este un mediu cu locuințe joase pierdute în abundența vegetației din grădini, totul fiind bine coagulat în timp și spațiu.
Propunerea celor 10 locuințe vine odată cu dorința de a nu se pierde această legătură puternică între casă și ceea ce o înconjoară, devenind un elogiu al modului de viață liniștit, ocrotit de natură, omul reușind ca în intimitatea casei sale să redobândească acea «joie de vivre».
Limitele dintre casă și grădină se diminuează, existând numeroase filtre subtile ce creează legături puternice; spațiul se desfăşoară, transportându-se cu ușurință în alte timpuri, în planuri diferite de visuri și de amintiri.







Memorie de vară
 (Jean Laroche)
«O casă ridicată din inimă
Catedrala mea de tăcere
Reluată în vis în fiecare dimineață
Și părăsită în fiecare seară
O casă acoperită de zorii zilei
Deschisă vântului tinereții mele.»

Planul liber permite organizarea spațiului după bunul plac, existând o libertate infinită în crearea unor locuri potrivite pentru nevoile fiecăruia.
Plăcerea de a trăi frumos este ceea ce dă caracter acestui spațiu, legăturile numeroase ce se creează alcătuind un amestec complex bine închegat în interiorul căruia se petrece viața.

*Autori: Adam Andreea Elena şi Mariea Ioana Valentina, studente ale Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» din Bucureşti. Proiect notat cu nota 8,93 în anul 2013.




No comments:

Post a Comment