Friday 17 January 2014

Teatru Experimental*




Teatrul, ca loc, a fost dintotdeauna un generator al vieții urbane. Intenția de a crea un reper urban stă la baza proiectului care propune să pornească un proces de revitalizare a zonei Cetății din Odorheiu Secuiesc, o zonă nefavorizată și fragmentată, considerată de locuitorii orașului partea «din spate» a centrului. Amplasamentul este strategic, vis-a-vis de cetate, lângă tribunal, cu acces la trei străzi. Pentru a ajunge la mărimea necesară s-au comantext printr-o arhitectură mai serioasă, mai sombră și prin introducerea unui material de finisaj străin zonei. sat șase parcele și s-a decis integrarea clădirii existente de pe colț, cu semnificație istorică, în ansamblu.












Poziția a impus conceptul arhitectural: contextualitatea. Clădirea se naște din dinamica generată de eterogenitatea fondului construit și interferența lor cu programul de teatru. Rezultatul este un ansamblu fragmentat, cu acoperiș în pantă, înălțime și registre racordate la zonă și un joc cu tipologii inspirat de vecinități. Pe de altă parte, se dă un răspuns anarhiei găsite în zonă: conform rolului său de polarizare, clădirea se diferențiază de co

Arhitectura identifică proiectul ca o instituție publică.
Programul răspunde unei necesități reale a orașului, au fost consultați atât oficialii primăriei cât și membrii ansamblului de teatru și cel de dans, iar dorințele lor respectate în proiect. Rezultatul, deși poartă numele de teatru experimental, este mai mult un hibrid. Adăpostește două instituții: teatrul și ansamblul de dans. Cele două săli sunt echipate cu tehnica cea mai modernă și oferă configurații multiple (peste 10 la sala de teatru). Ambele săli au anexele lor proprii pentru a permite funcționarea separată, dar este posibilă conectarea lor. Pentru a satisface cerințele psihologice a publicului, amenajare de bază este cea clasică și sala de teatru este echipată cu turn.
Axându-se puternic la public, era de dorit aspectul reprezentativ al unui teatru «de piatră». La nivel funcțional, aceasta se manifestă prin amploarea și diversitatea zonei destinate publicului. Foaierul generos este centrul clădirii, în jurul căreia se articulează atât sălile de spectacol cât și curtea interioară («extinderea de vară»), un spațiu de expoziții și «cafeneaua actorilor». Aceste zone, mai ales terasa de acoperiș, oferă perspective generoase spre cetate, elementul principal al zonei, iar multiplele puncte de acces invită oamenii să parcurgă clădirea și să populeze zona.

*Autor: Nagy Levente, stundent al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Proiect notat cu nota 9,70 în anul 2012.

No comments:

Post a Comment