Friday 17 January 2014

Locuinţă unifamilială în Petricani–Bucureşti* (Arhitext Nr. 6/2013)





Când spunem Petricani, ne gândim la mahala, periferie, respingere, introvertire. La o privire mai atentă, zona din nordul Bucureștiului, peninsula delimitată de lacul Plumbuita, dezvăluie calități ce pot fi puse în valoare, fiind necesar, în primul rând, să înțelegem comunitatea, legăturile și conexiunile formate între oameni, iar în al doilea rând să apreciem cadrul natural favorabil care o înconjoară.
Situat într-o zonă a peninsulei în care este facilitată comunicarea cu restul orașului datorită străzii Petricani, terenul ales se remarcă prin tipologie, dar și prin orientarea față de punctele cardinale.
Scopul proiectului este acela de integrare prin adaptare, răspunzând în același timp la constrângerile impuse de elementele naturale (soare, lac, vant), dar și de cele antropice (parcelar, construcții vecine).
Casa se aliniază construcțiilor din imediata apropiere, respectă principiul volumetric al zonei, oferind și posibilitatea amenajării unor curți-grădini. Astfel, elementele naturale se transformă în principalii creatori ai unui spațiu ferit, dar nu complet izolat, pentru a satisface nevoia de intimitate.










Dimensiunile terenului și caracterul fragmentat, dar introvertit al zonei au determinat «spargerea» volumului, spațiul rezultat având astfel o semnificație specială. Apare nevoia unei articulații, care să facă vizibilă diferența dintre cele două volume, dar care să le și unească, pentru a crea un întreg. Tratată diferit din punct de vedere al materialității – prin folosirea sticlei – aceasta permite comunicarea dintre interior și exterior, protejând în același timp scara și o pasarelă pentru a realiza atât legătura orizontală dintre cele două volume, cât și legătura verticală dintre niveluri; aceasta devine astfel un element reprezentativ al casei cu rol important în fluidizarea spațiilor.
Tratarea exterioară a clădirii a fost inspirată de ideea de reflectare, în sens metaforic, a vecinătăților, idee provenită din observarea materialității și a texturilor folosite în zonă. Deși este placată integral cu tablă corten, caracteristicile acestui material aduc din nou în lumină binomul «întreg-fragmentat» prin capacitatea de a reacționa diferit la condițiile de mediu, conferind astfel, în timp, într-un mod exclusiv arbitrar, identitate fiecărei fațade. Se formează totodată identitatea locuinței care trăiește, se schimbă, dar păstrează în memoria ei patina timpului.

*Autor: Micu Cami-Georgiana, studentă a Facultății de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București. Proiect notat cu nota 9,80 în anul 2013.

No comments:

Post a Comment