Monday 13 December 2010

Green Hotel – O alternativa posibila** (Nr 12/2010 Arhitext)









Proiectul din cadrul disciplinei de Proiectare Specializată (an III, semestru II) a fost inedit atât prin caracterul ecologic al reamenajării, cât şi datorită libertăţii pe care ne-o acorda. Erau încurajate experimentările de orice fel: atât în privinţa materialelor cât şi în alegerea şi combinarea pieselor de mobilier.
Intitulat Green Hotel – O alternativă posibilă, el presupunea optimizarea şi reamenajarea unui apartament situat la ultimul nivel al unui hotel din Cluj-Napoca, în cazul de faţă hotelul Napoca. Se recomanda folosirea unor materiale naturale, reciclate sau reciclabile, a unor finisaje care fac trimiteri la natură. Piesele de mobilier puteau fi clasice sau moderne, respectând însă caracteristici care ţin de ergonomie, confort etc.
Am considerat că o cameră de hotel poate fi percepută nu doar ca un spaţiu de locuire temporară, ci şi ca o experienţă. Astfel definită, ea devine dintr-un simplu spaţiu de trecere unul care te provoacă, căruia trebuie să te adaptezi. Ea este totuşi un spaţiu familiar, care aminteşte de o căsuţă din copac, ca în copilărie, de o locuinţă de vară, de o baracă în mijlocul naturii. De aceea, mobilierul are un aspect mai degrabă improvizat, neutru, lăsând loc elementului principal al reamenajării: verdele. Prezent atât sub forma unui perete vegetal în camera de zi, cât şi ca un covor de iarbă pe balcon, el poate fi văzut din toate încăperile.
Materialele utilizate sunt în culori neutre, finisate minimal sau în stare brută. În zona de zi domină peretele verde; duşumeaua şi corpurile de iluminat de hârtie fiind albe. Minibarul este realizat din cutii de fructe reciclate, iar scaunele din straturi de hârtie şi carton. În zona de noapte cuvertura de tip „quilt” şi covoarele tradiţionale sunt accente de culoare. Dormitorul este despărţit de baie printr-un perete de sticlă sablată, cada de baie fiind amplasată astfel încât să poţi admira oraşul. (dobandind o perspectiva asupra orasului)
Piesele de mobilier sunt de trei tipuri: asamblate din obiecte reutilizate (paleţi, cutii de fructe, resturi de lemn sau textile), realizate din materiale ecologice (lămpile din hârtie reciclată, canapeaua cu tapiţeria din pânză de sac sau cada de baie din lemn) sau obiecte ecologice (vasul de toaletă care refoloseşte apa din lavoar).



Nu este o cameră luxoasă de hotel, care să ofere confort. Este o cameră în care experimentezi un alt mod de viaţă, iar locatarul poate scăpa de grijile vieţii cotidiene. Un fir de iarbă, o frunză şi un pat simplu odihnesc atât sufletul cât şi trupul.


Studenţi:Anca Crişan, Lőrincz Biális Ágota Katalin, Mihai Marcu*





* studenti in anul III, la Facultatea de Arhitectura si Urbanism, Universitatea
** proiect notat cu 10 in anul 2010

No comments:

Post a Comment