Monday, 13 December 2010

Locuinţe colective – Piaţa Victoriei ** (Nr 12/2010 Arhitext)







TĂRŢĂU CRISTINA-ALEXANDRA, FRĂŢILĂ CRISTIAN-TEODOR*


Sit lângă Piaţa Victoriei, sit in Bucureşti!
Ce este caracteristic Capitalei? cum am descrie azi oraşul în care trăim? “Micul Paris”, “îngrămădire de sate”, “oraş haotic”? În cartea “Oraşul transparent”, dl. Ştefan Ghenciulescu încearcă să răspundă acestor întrebări utilizând termenul de “porozitate”. Ţesutul transparent al Capitalei este privit ca expresie a unei culturi a locuirii. Pe străzile din Bucureşti pătrunzi cu privirea până în adâncimea parcelei . Am renunţat la utilizarea unor bare compacte de apartamente pentru un ansamblu ridicat de la sol şi cu parter discontinuu.

În imediata vecinătate a sitului se află deja un bloc de apartamente P+8, o prezenţă importantă pe care n-o putem ignora. Din cauza umbrei puternice lăsată de acesta, am poziţionat construcţia pe directia E-V. Forma sitului – simplificată – aduce a patrulater cu 2 colţuri intrate adânc în interior, “presând” vecinătăţile. Clădirea noastră, iniţial dreaptă şi orizontală, ajunge o sinusoidă. Deoarece ţesutul din zonă este deja destructurat, am vrut ca printr-un singur gest să determinăm întregul ansamblu. Sinusoidei bidimensionale i s-a adăugat spaţialitate, rezultand astfel o spirală. Spirala ADN, metaforă a vieţii : arhitectura ca element viu al existenţei noastre -formăm şi suntem formaţi de cadrul de viaţă / orientarea proiectului către arhitectura sustenabilă.
Înălţimea variabilă a barelor de apartamente face trimitere la ţesutul fragmentat din vecinătate.





Avantajul locuinţelor individuale, în general, este spaţiul verde din jur, grădina. Când densitatea construitului trebuie să crească, casele se suprapun şi devin imobile colective. Spaţiul verde dispare. De ce să nu-l recâştigăm, punând grădina peste casă? Acoperişurile verzi servesc drept izolare termică şi fonică a ambientului locativ, îmbunătăţesc gradul de umezeală din aer , produc oxigen, au valenţe estetice - în Bucureşti , terasele locuinţelor colective se reduc la suprafeţe nesfârşite de carton asfaltat.
Blocul existent şi ansamblul propus au fost legate printr-o curte scufundată, cu magazine dispuse perimetral. Zona parterului este rezolvată numai cu funcţiuni publice. Am optat pentru o serie de activităţi care să nu deranjeze fonic locatarii: birouri de proiectare / consultanţă / magazin de haine / librărie . În extremităţi se află o cafenea şi un after-school. În imediata vecinătate a cafenelei, dalajul zonei pietonale este îmbogăţit cu o reţea de jeturi de apă.


*studenţi an III, FACULTATEA DE ARHITECTURA “ION MINCU”,
**Proiect notat cu nota 10 in anul 2010

No comments:

Post a Comment