Monday, 13 December 2010

Casă de expoziţie pentru tineri artişti** (Nr 12/2010 Arhitext)






Komsa Reka Maria*


Cartierul Magdolna din Budapesta se află în inima oraşului, însă nu este tratat demn pe măsura valorilor locaţiei. Este fostul carier evreiesc, având case construite la începutul secolului XX. in stil eclectic si secesion. Azi cartierul este locuit de o populaţie dificilă, confruntându-se cu probleme financiare şi de integrare în societate.
În cadrul Facultatii de Arhitectură din Budapesta am avut şansa să dezolt proiectul unui muzeu pentru acest cartier. În urma analizelor în echipă am ales locaţia potrivită şi am conceput o serie de funcţiuni, care au scopul de revitalizare a cartierului, şi de integrare în viaţa socială. Echipa noastră a ales următoarele funcţiuni: o casă de joacă şi teatru de păpuşi, un teatru alternativ şi un muzeu de arte contemporane. Acestea comunică între ele, atât tematic, cât şi fizic, creând un nou spaţiu urban.
Personal am dezvoltat proiectul muzeului pe un sit comun cu teatrul alternativ, de unde porneşte conceptul proiectului: casa de expoziţie, fiind şi ea însăşi un exponat al locului, reprezintă o poată de intrare în noul spaţiu urban al culturii, fiind deschis şi primitor pentru toată lumea. Casa nu este doar un muzeu, ci şi locul vieţii sociale, al întâlnirilor, pentrecerilor după spectacole, etc.
Pornind din acest concept, clădirea este formată din două corpuri, unul fiind ridicat pe piloni datorită sitului îngust, pentru a evita spaţiile apăsătoare între două clădiri înalte. Începând de primul nivel corpurile sunt legate cu pasarele, acestea fiind părţi importante a traseului interior pentru parcurgerea expoziţiilor. La nivelul parterului atât în interior cât şi în exterior spaţiul este deschis, oferind transparentă, fluiditate, vizibilitate, lumină. Acest nivel adăposteşte curtea, o cafenea, o terasă, şi un foaier. Următoarele trei etaje sunt caracterizate de opacitate, intimitate, orientare, traseu. În clădirea majoră lumina pătrunde pe golurile faţadei de tablă perforată, având rolul doar de a orienta vizitatorul pe traseul potrivit, pe când clădirea mai îngustă, pe piloni, este in totalitate închisă. Acesta fiind îngustă, cu înâlţimi interioare mari are avantajul unor spaţii care permit expunerea obiectelor pe pereţi sau tavan, creând doar două fluxuri de vizitare.




O altă caracteristică a clădirii este suprapunerea nivelelor după modelul unor straturi independente, astfel creând în interior jocuri de lumină, nivele decalate intre cele două corpuri, o dirijare a traseelor. Planimetria capătă o formulă pură, din care reies spaţii ambivalente, având fiecare un rol complementar la funcţia de sală de expoziţie.
Din punctul de vedere a structurii am apelat la una metalică, datorita avantajelor de zvelteţe la deschideri mari. Dotările necesare şi anexele sunt amplasate la subsol.
*Student an III, Facultatea de Arhitectura Cluj-Napoca
** Proiect notat cu 10

No comments:

Post a Comment