Friday 19 October 2012

Centru de arhitectură* (Arhitext Nr. 5/2012)







Amplasamentul, situat relativ central în Cluj-Napoca, este delimitat de trei străzi (Str. Andrei Şaguna, str. Tipografiei şi str. David Ferec), fapt care îi va conferi o mare vizibilitate viitorului centru de arhitectură prin cele trei faţade. Zona are un caracter eterogen, clădirile din jur alcătuind un ţesut extrem de fragmentat, fiind costruite în perioade diferite: Turnul Pompierilor – perioada medievală, imobile de locuinţe colective – perioada comunistă, case construite înainte de 1900).
Există două elemente care dau particularitate amplasamentului: Canalul Morii cu promenada de pe str. A. Şaguna şi prezenţa Turnului Pompierilor pe parcela sitului.
Pornind de la aceste două particularităţi, proiectul a evoluat în direcţia de a le valorifica pe ambele cât mai mult posibil. Conceptul a fost crearea unei curţi interioare publice, a unei piaţete care se află în directă legătură cu promenada. Am simţit nevoia acestui gest în primul rând datorită potenţialului nevalorificat al promenadei, zona fiind doar una de trecere, neexistând un loc de popas. Piaţeta devine astfel o extindere a promenadei. Am încercat să subliniem această continuitate şi prin pavajul folosit, piatra cubică, de acelaşi tip cu cea de pe str. Şaguna.  






Ideea de spaţiu complet deschis către public am transpus-o în proiect prin transparenţă, prin modul de relaţionare cu turnul şi prin colţul liber. În primul rând am lăsat colţul liber la nivelul parterului pentru ca piaţeta să fie cât mai vizibilă de trecători. În al doilea rând am optat pentru transparenţă maximă la parter, spaţiul expoziţional fiind complet vitrat. În afară de accesul pe sub consolă, accesul în piaţetă se poate face şi pe lângă Turnul Pompierilor, volumetria acestuia fiind vizibilă atât din curtea publică, cât şi din stradă.
Situl este format din două parcele adiacente. Am optat pentru o construcţie alcătuită din două volume. Din punct de vedere funcţional: volumul mare adăposteşte spaţiile administrative şi cele comerciale şi este placat cu un material uşor (corten) făcând trimitere la trecutul zonei(fostă zonă meşteşugărească), iar celălalt volum este destinat în întregime expoziţiilor. Având parterul complet vitrat şi etajul din beton aparent, creează senzaţia de plutire prin contrastul dintre uşor / greu (sticlă / beton).
Piaţeta poate adăposti extinderea expoziţiei de la parter, prin deschiderea acestui spaţiu cu ajutorul unor panouri pivotante.  În centrul acesteia am ales o mobilare flexibilă cu panouri temporare.

*Autori: Alexandra Mirona Man si Mihaela Nădăşan, studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca. Proiect notat cu nota 8 în anul 2012.

No comments:

Post a Comment