Thursday 2 August 2012

Sală de atletism* (ARHITEXT NR. 4/2012)



Amplasamentul proiectului se află pe latura sudică a Someșului, într-o zonă periferică a Clujului, înconjurată de un cartier rezidențial spre sud, un complex comercial spre vest și un ștrand spre est.
Punctul de plecare l-a constituit dorința de a valorifica malul Someșului, considerat cel mai mare punct forte a sitului. Astfel abordarea are în vedere orientarea clădirii în așa fel încât să comunice cu râul. Amplasarea sălii de atletism este influențată de asemenea de accesul pe sit, stabilit anterior în temă și de prezența ștrandului al cărui acces secundar capătă o importanță mai mare , datorită piațetei propuse. Această soluție urbanistică are scopul de a lega cele două funcțiuni învecinate (sala de atletism și ștrandul), întreaga zonă este menită a atrage publicul pasionat de sport dar oferă și diverse posibilități de a petrece timpul liber. Piațeta generoasă se poate utiliza pentru proiecții sau organizarea unor concerte, iar malul Someșului este amenajat pentru a servi funcțiunea de agrement. Astfel zona este exploatată  în permanență (nu numai cu ocazia unor evenimente sportive majore).








Clădirea propusă adăpostește pe lângă funcțiunea principală (sală de atletism) încă 2 grupe de funcțiuni: de agrement și administrație. Accesul pietonal spre clădire se face pe rampe, pentru evitarea intersecției cu fluxul auto. Există parcare subterană și supraterană pentru public  separată de parcarea rezervată sportivilor care se află la estul clădirii.
Zona de acces public  în sală se situează pe latura estică din considerente urbanistice, accesibilitate favorabilă dinspre piațetă. Distribuția spre gradene se face printr-un hol generos care se întinde perimetral și pe laturile lungi ale clădirii, adăpostind funcțiunile anexe (ghișeu de bilete, bufet, grupuri sanitare).
Accesul sportivilor este separată de public. Zona rezervată sportivilor cuprinde toate funcțiunile necesare pentru desfășurarea unei competiții naționale : vestiare, săli de antrenamente, săli de fitness, masaj, saună, pistă de încălzire.
În ceea ce privește forma ansamblului, clădirea este amplasată pe o platformă, accesul în sală se face la cota 5 m deasupra terenului, unde se ajunge prin rampe și scări care dau o formă specială ansamblului . Sub această platformă sunt amplasate funcțiunile pentru sportivi dar și funcțiunile anexe, care deservesc zona de agrement. Diversele grupuri funcționale sunt delimitate prin forma fluctuantă a platformei, care accentuează și accesele. Sala este de asemenea caracterizată printr-o formă lină, determinată de structura hobanată și de stâlpii marcanți.

* Autori: Kövendi Ágnes, Száva Nándor, studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca. Proiect notat cu nota 9 în anul 2012.

No comments:

Post a Comment