Friday 19 October 2012

Locuinţe colective în Cluj* (Arhitext Nr. 5/2012)






Situl de referinţă este plasat în zona industrială a oraşului Cluj-Napoca, pe malul Pârâului Nădăşel, în vecinătatea vechilor fabrici Mucart şi Libertatea, precum şi a unui vast ţesut de case individuale.
Într-un asemenea context, conceptul proiectului este acela de a uni calităţile locuinţelor individuale şi a celor de tip colectiv, acestea din urmă fiind preconizate că – prin reconversia construcţiilor existente – vor înlocui zona industrială.
Provocările proiectului au fost acelea de a găsi formule de locuire potrivite pentru diferite tipuri de utilizatori (hipernomazi, studenţi şi familii) şi de a  rezolva legăturile dintre aceştia.
Pornind de la ideile utopice ale lui Yona Friedman, ne-am imaginat că fiecare tip de proprietar ar avea câte un apartament capsulă. Am dezvoltat această organizare în funcţie de circulaţiile verticale, pe care le-am introdus în tuburi-diafragme, făcând aluzie la periscopul submarinului. Din fiecare tub se naşte câte un apartament la primul nivel pentru hipernomad, la al doilea pentru studenţi, iar la al treilea pentru câte o familie.
Aşezarea, aparent necontrolată a capsulelor, ţine cont de principiile fundamentale, relaţia cu nodurile de circulaţie şi iluminarea. 


















Încercând să introducem cât mai mult spaţiu verde, în continuare ne-am imaginat că fiecare capsulă ar putea fi interpretată ca o casă individuală cu gradină: astfel acoperişul etajului inferior a devenit terasa apartamentului curent.
În ceea ce priveşte organizarea capsulelor de locuit, apartamentele hipernomazilor şi ale familiştilor sunt organizate în jurul unui nucleu central cu instalaţii. Astfel ele dovedesc flexibilitate funcţională şi permit perceperea perimetrală a spaţiului exterior.
Un caz particular este «şarpele» studenţilor, şi anume întregul etaj doi. Acesta este elementul de legătură dintre tuburi şi a derivat din nevoia tinerilor de a petrece cât mai mult timp în comun, dar şi din posibilităţile lor restrânse economice. Astfel acest etaj este împărţit în zone intercalate, cu mici apartamente individuale şi cu zone comune, de recreere şi luare a mesei. Terasa şerpuită este dedicată familiilor, asigurând prin procentul de zonă verde un mod de viaţă de calitate.
Zona eliberată a parterului şi terasele de la ultimul nivel sunt amenajate în folosul comunităţii, spaţialitatea acestora contribuind la formarea colectivităţii prin promovarea activităţilor comune şi a dialogului.

* Autori: Daria-Maria Hagea, Ildikó Tárkányi, studente ale Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca. Proiect notat cu nota 9 în anul 2012.
                                                      












No comments:

Post a Comment