Wednesday 11 December 2013

Locuinţă izolată, cartierul Şchei, Braşov*





Proiectul propus este o locuinţă izolată situată în zona Şchei a Oraşului Braşov, zonă încărcată de istorie, care se numără printre primele aşezări atestate şi care păstrează încă parte din tiparul tradiţional al constucţiilor de aici. 
Volumul propus urmăreşte să medieze intersecţia între tipologiile ţesutului local tradiţional, cladirile contemporane, dar şi să facă apel la simboluri caracteristice(tipologia turnului, comunicarea cu natura, deschiderea către împrejurimi).





Prin poziţionarea pe un teren înclinat volumul capătă o altfel de importanţă, devenind un element vizibil şi un punct de reper pentru deschiderea larga pe care o are în faţă.
Preluând linii dominante ale faţadelor sau aşezării în plan de la casele învecinate, volumul face apel la tipologia locuinţei turn, printr-un limbaj contemporan, fiind o inserţie discretă şi conformă construcţiilor vecine. Asemănător turnului tradiţional, am urmărit segregarea zonelor de locuire pe niveluri diferite de intimitate. Astfel, parterul îngropat este zonă publică (care se extinde pană la limita frontală a proprietăţii, în continuarea cornişei alăturate), urmat de parter cu bucătarie şi loc de luat masa cu terasă (continuată de acoperişul verde de deasupra living-ului)
Dar, prin poziţionarea semiîngropată şi / sau retrasă faţă de stradă toate zonele casei sunt protejate faţă de zona publică, beneficiind în acelaş timp de privelişte şi de iluminare naturală.

* Autor: Jarcă Alexandra, studentă a Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu», Bucureşti. Proiect notat cu nota 9,33 în anul 2012.


No comments:

Post a Comment