Wednesday 11 December 2013

Centru de Arhitectură, Cluj-Napoca*





Situat în centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca, Centrul de Arhitectură îşi propune să dezvăluie publicului o atmosferă contrastantă cu cea a contextului existent, prin tratarea vegetală a curţii şi delimitarea vagă dintre exterior şi interior.
Se adresează tuturor categoriilor de vârstă, concentrându-se pe educarea publicului tânăr, pentru a-i oferi o nouă viziune asupra arhitecturii. Conceptul proiectului a pornit de la observaţiile de pe sit, unde copiii îşi intrebau mereu părinţii sau bunicii «Ce se întâmplă in spatele zidului?» (referindu-se la zidul existent, Zidul Cetăţii).
Zidul «faţadă» propus ca închidere înspre stradă stârneşte curiozitatea, invită în curte, dar în acelaşi timp el stă mărturie a faptului că oamenii percep arhitectura doar ca o înşiruire de faţade. El delimitează zona tratată mineral (închisă de fronturi) de enclava de vegetaţie din curte (spaţiu deschis). Legătura exterior – interior este subliniată atât prin modul de tratare a faţadei, cât şi prin faptul că unele funcţiuni de la parter pot fi extinse în curte.
















Prezenţa pasarelelor deasupra curţii permite explorarea spaţiului exterior şi de la un alt nivel, nu doar cel al parterului, iar alături, curtea de lumină conferă o notă dinamică ansamblului.

*Autori: Mladin Carmen, Mladin Ioana, studente ale Facultăţii de Arhitectură şi Urbansism, Cluj-Napoca. Proiect notat cu nota 8 în anul 2012.



2 comments: