Thursday 29 August 2013

Pasaj cultural la Oradea – teatru experimental* (Arhitext nr. 4/2013)





Pasajul cultural propus pentru centrul istoric al oraşului Oradea este un ansamblu complex, o îmbinare a mai multor funcţiuni publice, având însă ca element ordonator şi coordonator funcţiunea de teatru experimental, un nou punct focal în centrul oraşului.
Fiind nucleul funcţional al pasajului cultural propus, elementul polarizator şi determinant al activităţilor generale desfăşurate în acest complex, sala de spectacole apare vizitatorului suspendată deasupra unui larg spaţiu expoziţional, marcându-şi astfel foarte clar prezenţa în interiorul pasajului ca un volum distinct, mai important decât celelalte, subliniindu-se intenţia marcării teatrului ca funcţiunea principală a ansamblului propus. La nivel compoziţional, predominanţa acestui corp este vizibilă şi de la exterior, acesta fiind cel mai înalt element al intervenţiei de faţă, «plutind» între celelalte volume, ieşind deasupra planşeului de sticlă ce acoperă spaţiul pasajului.




























Arhitectura trebuie să se adapteze unei epoci a vitezei, unde omul modern nu are timp de pierdut. Se introduce în conceperea teatrelor un nou factor: durata de exploatare şi timpul de utilizare a spaţiului de spectacol. Această «a patra dimensiune» se suprapune peste conceptul formal, tehnologic şi economic, complementând decizia arhitecturală cu necesitatea evitării «timpilor morţi». Se prefigurează astfel nevoia pentru diferite variante de exploatare a spaţiului teatral (stabilă sau permanentă, temporară, ocazională, convenţională şi neconvenţională, formală şi informală). Concomitent, se propun in continuarea programului teatral o serie de funcţiuni adiacente, proiectul venind ca o reinterpretare a motivului pasajului comercial Vulturul Negru (aflat în imediata vecinătate), gândit ca un spaţiu de trecere între 2 străzi, ca un parcurs ce oferă de-a lungul său diferite atracţii culturale şi de loisir: librării, centru de conferinţe, spaţiu pentru muzică live, buticuri şi magazine de lux, cafenele, terase exterioare, restaurant, curţi interioare acoperite sau nu, spaţii pentru reprezentaţii neconvenţionale, pentru proiecţii în aer liber, galerie de artă şi diverse spaţii expoziţionale. Se creează astfel posibilităţi diferite de utilizare a spaţiilor vara şi iarna, ziua şi noaptea, atât de pasionaţii de teatru cât şi de simplii trecători, de artişti şi de publicul larg deopotrivă.
* Autor: Cheregi Smaranda Mădălina, studentă a Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Univerităţii Tehnice, Cluj-Napoca. Proiect de diplomă notat cu nota 8,95 în anul 2012.

No comments:

Post a Comment