Friday 22 June 2012

Clădire de birouri Cluj Napoca* (ARHITEXT NR.3/2012))


Amplasamentul proiectului se află pe latura nordică a străzii Avram Iancu, la intersecţia cu strada Kovacs Dezso, un sit valoros din punct de vedere urbanistic, economic şi istoric. Parcela este marginită pe latura nordică de zidul fortificaţiei medievale şi ruina Bastionului Zidarilor. În vecinătatea parcelei, pe locul vechii grădini botanice, se poate observa cota şanţului de apărare ce înconjura zidul de fortificaţie, mult mai joasă decât cota celorlalte parcele din frontul nordic al străzii.
În proiectul nostru am încercat să ne raportăm la această cotă prin coborârea curţii din spate, dezvăluind astfel şi mai mult din zid. Acest lucru a determinat şi organizarea spaţial-funcţională a clădirii. În partea dinspre curte se află sala de conferinţe şi foaierul, dezvoltate pe două niveluri, şi cafeneaua, iar spre stradă sunt spaţiile comerciale. Pentru a prelua diferenţa de nivel dintre stradă şi curte am propus o amenajare cu o serie de terase şi o rampă suplă pe lângă zid, detaşată însă uşor de acesta. Colţul dinspre intersecţie este marcat printr-un mic accent la nivelul acoperişului, devenind poate şi un eveniment în prea lunga stradă Avram Iancu.









Nivelurile destinate spaţiilor de birouri sunt accesate prin nodul de circulaţie dinspre calcan şi pot fi configurate în mai multe feluri, cu una sau două firme. Mansarda are o suprafaţă mai mică, însă se deschide generos spre centrul istoric printr-o terasă. Învelişul de sticlă al clădirii este dublat de panouri de tablă perforată ce alternează cu parasolare de sticlă translucidă, pentru a crea o atmosferă cu lumină difuză optimă pentru lucru, însă fără a pierde în acelaşi timp contactul vizual cu exteriorul. Acoperişul este în două ape, integrându-se în peisajul şarpantelor din centrul istoric al Clujului.

*Autori: Lázár Csaba şi Andrei Bacoşcă sunt studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca. Proiect notat cu nota 9 în anul 2012.

No comments:

Post a Comment