Friday 22 June 2012

Centru de arhitectură în Cluj* (ARHITEXT NR. 3/2012)



Contextul general al amplasamentului este dat, pe de o parte de Castrum Clus – prima incintă de apărare medievală a Clujului de secol IX- şi pe de altă parte de zona pietonală a Pieţei Muzeului, care îmbină aerul medieval şi construcţiile de importanţă istorică şi arhitecturală (Biserica şi Mănăstirea Franciscană, Casa Memorială Matei Corvin, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei) cu vitalitatea şi atmosfera actuală.
Construcţia propusă presupune rezolvarea în cheie contemporană a doua tipologii spaţiale locale – curtea interioară şi gangul – spaţii care devin axă de compoziţie şi care le-am considerat a fi o analogie la incinta fortificată cu porţile de acces, precum şi la piaţa cu străzi medievale. Având la bază acest concept, am dorit ca centrul de arhitectură din Cluj să fie o «pâlnie» atât pentru breasla arhitecţilor şi pentru studenţii arhitecţi, cât şi pentru oricare alt locuitor interesat de arhitectură. Datorită acestui lucru am propus spre Piaţa Muzeului o faţadă perforată doar de un gang, dar care poate să contribuie prin materialul semi-transparent la atmosfera zonei.













Obeservând caracterul curţilor vecine, una mare, rectangulară şi luminoasă, cealaltă îngustă, lungă şi umbrită, am considerat importantă raportarea la acestea astfel că soluţia noastră a fost despărtirea centrului de arhitectură în două corpuri, care comunica direct prin subsol. De asemenea, am propus şi o eventuală legatură cu Casa Matei şi mai exact cu curtea acesteia aflată chiar în dosul sitului studiat.
Un alt aspect important a fost comunicarea cu lumina naturală prin materialele folosite la exterior semi-transparente şi transparente, şi care a fost pusă în valoare în spaţiul interior prin neutralitatea albului dominant folosit în texturi diferite.
O provocare pentru noi a fost realizarea unei structuri posibile pentru volumetria rezultată, care să reuşească să transmită forma şi în interior.
Funcţional, am încercat să dezvoltăm subsolul centrului de arhitectură, plasând în acest loc spaţiul flexibil alocat atât expoziţie, cât şi conferinţelor, zonele conexe (laboratoare, centru de documentare, cafenea) fiind poziţionate la suprafaţa. Acest lucru s-a datorat dorinţei de a crea un spaţiu activ, vizibil parţial din piaţă şi mai ales din propria curte.

  *Autor: Daria-Maria Hagea, Ildikó Tárkányi, studentă a Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca. Proiect notat cu nota 9 în 2012.

No comments:

Post a Comment