Wednesday 2 May 2012

Ecohotel – Atrium* (NR 2/2012)





Tema proiectului de anul IV urmăreşte dezvoltarea unei viziuni ecologice sub forma unui hotel de tranzit de trei stele,  pentru opriri de scurtă durată.  Acest program se adresează persoanelor care circulă cu autoturismul propriu şi grupurilor organizate de turişti care circulă cu autocarul.


Situl se află pe traseul Timişoara – Lugoj,  determinând caracterul de tranzit al hotelului. Pentru proiect a fost alocat un teren ce trebuia supus unei parcelări, iar urbanismul parcelei rezulta în urma unui studiu.
Din punct de vedere conceptual, proiectul este inspirat din natură, dintr-o frunză ce întăreşte caracterul ecologic. Denumirea programului derivă de la existenţa unui spaţiu amplu central, un atrium care înglobează diverse funcţiuni cum ar fi restaurantul, barul, sala de jocuri, spaţiu de primire şi socializare. Acest spaţiu oferă un spectacol vizual la orice nivel datorită poziţionării circulaţiilor spre interior, păstrând intimitate celor cazaţi. Atriumul îşi continuă linia formală cu o copertină ce marchează accesul atât in hotel cât şi în parcare, lucru realizat in detrimentul perspectivei  de la intrarea pe parcelă.






Hotelul adăposteşte un număr de şaizeci de camere (single,double sau matrimonial), iar ultimul nivel este dedicat familiilor, fiecare apartament beneficiind de terasă şi panoramă.
Aspectul sustenabil reprezintă un punct forte în acest proiect datorită posibilităţilor de ventilare şi iluminare naturală. De asemenea, un aport energetic semnificativ îl aduc panourile fotovoltaice. Faţadele sunt duble oferind posibilităţi de ventilare suplimentare, iar învelişul are scop de protejare a intimităţii în relaţie cu vecinătăţile.


    *Autor: Duminică Alexandra, studentă a Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii Politehnice, Timişoara. Proiect notat cu nota 9 în anul 2011.

No comments:

Post a Comment