Wednesday 2 May 2012

Clădire de birouri* (NR 2/2012)




Proiectul îşi propune realizarea unei clădiri de birouri pe un amplasament situat în zona centrală a Clujului (la intersecţia străzilor Avram Iancu şi Kovacs Dezso). Aflându-se în vecinătatea unei porţiuni din zidul cetăţii de-a lungul căruia se găsesc şi rămăşiţele unui bastion, ceea ce a însemnat la început o condiţionare, a devenit imediat un pilon important al proiectului. 



Astfel, am ales valorificarea acestui element prin crearea unei zone pietonale de-a lungul zidului, unde poţi poposi pe o bancă sau la o cafea. Curtea deserveşte totodată şi funcţiunile publice aflate la parter precum sala polivalentă şi cafeneaua. Cu ieşire înspre strada Avram Iancu, îşi are locul o librărie, la fel ca şi accesul principal către birouri. Nivelele superioare adăpostesc una sau două «bresle» în funcţie de spaţiul necesar fiecăreia.
Cu gândul tot la bastion, clădirea propriu-zisă s-a dorit a fi o interpretare modernă a acestuia, păstrând câteva elemente specifice precum  ferestre «ochişor» sau acoperişul de tip şarpantă. Şi aşa cum pentru asociaţiile meşteşugăreşti bastionul era un simbol fortificat, în aceeaşi manieră clădirea reprezintă un centru de rezistenţă al corporaţiilor. 


 
    *Autori: Antal Zoltan, Ruxandra Grigoraş, studenţi ai Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice, Cluj-Napoca. Proiect notat cu nota 8 în anul 2011.


No comments:

Post a Comment