Thursday 25 November 2010

FACULTATE DE ARTE DRAMATICE SI CINEMATOGRAFIE* (Arhitext Nr. 11/2010 )

Stud. arh. Moţu Andreea
Stud. arh. Pop Adrian Florin**








Exerciţiul propus constă în conturarea unui nou ansamblu architectural în contextul ţesutului urban existent din cadrul celei de-a doua incinte medievale a Clujului. Ansamblul propune, pe lângă inserarea sediului Facultăţii de arte dramatice şi cinematografie, configurarea unui spaţiu urban public, în concordanţă cu caracterul intrinsec al locului.
Situl se află pe strada M. Kogălniceanu, stradă cu un pronunţat specific cultural în cadrul centrului istoric al oraşului. Una dintre cele două parcele pe care se propune intervenţia se evidenţiază prin prezenţa unei clădiri monument istoric ce urmează a fi integrată ansamblului. Studiul contextului urban reprezintă un prim-punct în conturarea soluţiei, iar cele două elemente polarizatoare – Biserica reformată de sec. XV şi Bastionul croitorilor împreună cu fragmentul de zid medieval - aflate în imediata proximitate a sitului - determină compoziţional şi spaţial soluţia. Succesiunea de linii verticale dată de contraforţii Bisericii, predominanţa plinului din raportul plin-gol, ritmul acestuia , precum şi prezenţa crenelurilor din cadrul zidului medieval sunt elemente care au influenţat soluţia arhitecturală propusă. Urmărind ca şi concept compoziţional linia acoperişurilor specifice centrului istoric, volumetria proiectului oferă o interpretare stilizată a jocului creat de acestea.
Funcţional, proiectul urmăreşte conturarea separată a două tipuri de activităţi specifice programului. Pe de o parte sunt activităţile ce presupun un anumit grad de dinamism, cu un caracter mai deschis publicului, cum ar fi sala studio, cele de repetiţie, cafeneaua, libraria , spaţiul expoziţional, funcţiuni propuse în cadrul parcelei cu clădirea monument, parcelă ce devine parte a unui circuit pietonal propus de la Biserică înspre Bastion, prin intermediul unei succesiuni de curţi interioare şi a unor spaţii de trecere de tip gang specifice zonei. Pe de altă parte sunt activităţile didactice cu caracter privat –biblioteca, spaţiile administrative şi sălile de curs- care sunt propuse pe cealaltă parcelă a sitului. Curtea interioară a acestui corp este animată de prezenţa unui pavilion de proiecţii video.





Proiectul urmăreşte o expresie arhitecturală contemporană susţinând în acelaşi timp caracterul zonei: spaţiul străzii, mixarea funcţiunilor, complexitatea parcelarului şi mai ales utilizarea şi reinterpretarea tipologiilor curţilor interioare specifice centrului istoric.

*proiect notat cu nota 9
* studenţi ai Facultăţii de Arhitecturaă şi Urbanism Cluj-Napoca.

2 comments:

  1. ce pana mea aveti toti cu cladiri din astea sf tot timpul. Daca voi veti fi vitorii arhitecti ai romaniei eu ma MUT. Cum sa concepi macar sa faci asemenea porcarie in fata unui biserici istorice. Nu ma intelege gresit, nu sunt credincioasa si nu am 100 de ani, sunt studenta la arte, la design si incerc sa lupt aparent nu singura cu feluyl in care a ajuns sa arate locul in care m-am nascut. Oameni, daca aveti greseli din fabrica, mergegi la profesionala sau daca n u v-ati uitat destul la Star Wars il gasit pe torrent.

    ReplyDelete
  2. Mi se pare ca ati facut o treaba buna.Nu merita sa bagati in seama toti "artistii" frustrati, oligofreni si analfabeti.
    Bravo!

    ReplyDelete