Monday 31 May 2010

Muzeu de artă contemporană **(Nr 5/2010 Arhitext)


Laurian Ghiniţoiu*
*student anul VI la Facultatea «G.M. Cantacuzino» din Iaşi
**proiect notat cu 9 în anul de studiu 2008 -2009

In orasul Iasi se simte lipsa unui muzeu contemporan, iar cea mai pregnanta cerere este cea a unui muzeu de arta. Orasul are o traditie in cultura si arta de toate tipurile, fiind si un important centru universitar din tara. In ultimii ani se observa o crestere in activitatile artistice si un interes sporit pentru acest gen de evenimente.
Prin tema proiectului se cere rezolvarea functiunilor de muzeu de arta ce include expunere permanenta, temporara, cafenea, spatii pentru muzeografi, sali de studiu, administratie si un centru de informare a istoriei artei cu sali de lectura, aula, sectie de diateca.
Situl temei de proiectare se afla pe culmea ce delimiteaza zona centrala a orasului spre vest. Astfel avem ca vecini importante vestigii istorice precum Mitropolia Moldovei, Seminarul Teologic, Biserica Sf. Gheorghe, Baia Turceasca. Acestei liste de monumente istorice se alatura si casa existenta pe sit, o casa burgheza din secolul al XIX-lea. Accesul in aceasta zona se face pe cai de circulatie secundare sau pietonal printr-o serie de trepte, obtinandu-se o atmosfera de liniste si calm.
In proiectul prezentat, muzeul de arta este abordat ca fiind un prilej de a deschide noi orizonturi vizitatorilor sai, motiv pentru care am introdus acest concept – orizontul – in abordarea compozitionala. Situl a favorizat aceasta idee prin pozitionarea intr-un punct marginal al platoului. Un element introdus este apa ce are mai multe valente: accentueaza monumentul de arhitectura, starneste curiozitate, in acelasi timp este elementul care separa lumea de zi cu zi de o lume noua. Raspunsul la aceasta curiozitate este puntea ce duce spre noi orizonturi. Inaintand, pietonului i se deschid noi perspective, cea fizica (o parte a orasului si colinele de vizavi) si una culturala, reprezentata de muzeul in sine. Un alt element important in compozitie consta in expozitia temporara ce pluteste peste intrarea principala. Aceasta are rol de semnal, fiind un volum simplu orientat astfel incat sa poata inrama monumentele de arhitectura din imprejurimi. Muzeul, centrul de informare istorica, casa monument transformata in cafenea, graviteaza in jurul unei curti interioare reprezentand finalitatea expozitiei permanente, un loc de meditatie si relaxare.


Zona studiata


Fatada principala




Perspectiva 1



Perspectiva 2


Perspectiva 3


Perspectiva 4



Perspectiva 5


Plan 1


Plan 2



Plan 3


Plan 4


Sectiune

1 comment:

  1. frumoasa lucrare mar interesa pozele randate.... cu ce program sau creat ? ( Perspectiva 1 ) chereji.fla@gamil.com (daca se poate astept un raspuns pe adresa de mail)multumesc.

    ReplyDelete