Tuesday 21 May 2013

Librărie de Arhitectură în Timişoara – amenajare interior*(Arhitext nr. 2/2013)






Proiectul de amenajare interioară a unei librării de arhitectură s-a născut din ideea de a permite exteriorului să definească interiorul acestui subsol, deşi opac şi ermetic. Amplasamentul proiectului este o curte interioră bordată perimetral de corpuri de clădire, subsolul librăriei beneficiază, la o primă privire, de un spaţiu nefavorabil. Astfel, viaţa s-a dorit a fi readusă în acest loc al izolării şi solitudinii prin invitarea elementelor ce definesc exteriorul înspre interior. În acest mod, landscape-ul şi lumina au fost atrase în acest spaţiu închis pentru a-i conferi vitalitate şi prospeţime.




Aşadar, direcţia accesului defineşte un traseu ce pare sculptat din esenţa caldă a lemnului. Traseul sustras din grosimea acestuia dezvăluie «inima» rece a lui – metalul – amintind că elementele naturale definitorii ale spaţiului sunt doar o alegorie şi nu o realitate în acest loc «obscur», ce îndeamnă la reflexie şi meditaţie, fiind propice atmosferei unui sanctuar al cărţilor. Traseul astfel conceput este circular, finalul reîntâlninde-se cu punctul iniţial pentru a-l purta pe vizitator înspre finele acestui periplu, şi anume, înapoi către exterior. Desigur, din punct de vedere funcţional, tot în acest punct-cheie se află şi casa/recepţia. Un traseu de lumină inundă întregul parcurs, elevând semnificaţia simbolică a acestuia şi senzaţia pe care vizitatorul o are parcurgându-l.
Rafturile cu cărţi se găsesc perimetral, deoarece spaţiul fiind restrâns, el nu permitea subîmpârţiri pentru a defini diverse logii sau locuri în interiorul librăriei. Astfel, rafturile în sine permit crearea unor locuri de stat şi citit mai intime în mijlocul cărţilor. Cuburile mobile din interiorul rafturilor pot fi utilizate în mod creativ, permiţând fiecăruia să-şi aleagă locul preferat de citit. De-asemenea, centrul spaţiului defineşte un mare loc relaxare, ce presupune comunicare, deschidere şi înţelegere între diverşii cumpărători, care împart aceeaşi suprafaţă de stat. Panoul metalic din proximitatea accesului a fost deliberat lăsat liber, el putând fi folosit pentru proiecţii.



Aşadar, spaţiul librăriei, prin intervenţia propusă, îşi păstrează identitatea prin cărămida aparentă şi atmosfera ermetică, însă este revitalizat prin intermediul direcţiilor dinamice şi interactive aduse de cele două elemente definitorii exteriorului curţii, care au fost invitate înspre interior: landform şi lumina.

* Autor: Alma-Dia Preda, studentă a Facultăţii de Arhitectură din Timişoara. Proiect notat cu nota 9 în anul 2011. 


No comments:

Post a Comment