Friday 15 March 2013

Centru de afaceri şi pol urban în Galaţi* (Arhitext Nr.1/2013)





Proiectul prezentat are la bază două principii: organizarea unor puncte care să deservească baza proceselor sistemului economic și oferta evoluției acestora în cadrul zonal, național și internațional; și restructurarea și îmbunătațirea fondului construit cu funcțiune predominantă de locuire colectivă.
Prin punerea accentului pe axa diagonală principală de circulație și de desfașurare a funcțiunilor din cadrul sitului, s‑au stabilit trei puncte comerciale și de servicii, acestea fiind clasificate la rândul lor ca și importanță în funcție de vectorii economici zonali, care mai departe au stabilit și regimul de înălțime, spațiile publice și ponderea față de zonele verzi; către suprafața dominantă din sit care este caracterizată de funcțiune de locuire colectivă.
Aspectul regimului de înălțime a fost important și din nevoia accentuării cadrului funcțional dar și printr‑o legatură estetică care face trimitere la elementele de apă și aer. Cele trei puncte de greutate din cadrul sitului deși beneficiază de un potențial de ocupare mai mare, regimul de înălțime mai mare stabilizează planul vertical și diferența funcțională.









Punctul Sud‑Vestic al diagonalei este tratat ca o poartă către oraș și introduce actorul urban în imaginea urbana destinată întregului parcurs, acesta este în legătura cu combinatul siderurgic și cu zona cea mai îndepărtată sudic de Galați. Punctul central este clasificat ca fiind cel mai puțin important ca și necesitate, față de restul punctelor, acesta fiind influențat de către o suprafață mare de  funcțiuni de învățământ și sănatate publică. Punctul cel mai important ca amploare în sit este cel din Nord‑Est reprezentat prin cea mai mare densitate și suprafață ca funcțiune de servicii și comerț. Acesta are ca influențe economice centrul orașului, precum și gara din Galați cu întregul sistem circular feroviar. În plus are ca influență și o parte din portul industrial din Galați împreună cu o parte importantă reprezentată de funcțiunile de agrement învecinate.
Alegerea restructurării printr‑o formulă existentă de tramă stradală, împreună cu stabilirea și dimensionarea edificabilului și a fronturilor și a curților interioare, s‑a realizat în baza dimensionării sitului studiat și a adaptabilității sitului la noua tramă. Îmbunătățirea calității vieții este scopul final al întregului proiect, dar prin aducerea funcțiunilor vitale evoluției economice pretabile orașului Galați.




*Autor: Andrei Alexandrescu, student al Facultății de Arhitectură din cadrul Univeristății de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu», București. Proiect notat cu nota 8 în anul 2012.

No comments:

Post a Comment