Wednesday 23 January 2013

Teatru de păpuşi şi centru de creaţie* (Arhitext 6/2012)






Situl se află în cartierul Zorilor din Cluj, la intersecţia străzii Observatorului cu strada Lunii. În ceea ce priveşte funcţiunile prezente în zonă, la est şi la vest sunt locuinţe colective cu parter comercial, iar la nord întâlnim atât funcţiunea de sănătate publică (Spitalul de Recuperare) cât şi cea de locuinţe colective.
Strada Observatorului este una din arterele majore de circulaţie din oraş, motiv pentru care am optat pentru retragerea faţă de aceasta, completând fâşia de vegetaţie dinspre est şi vest. Clădirea este compusă din două volume ce definesc o curte interioară, spre care se deshid foaierul teatrului, holul centrului de creaţie şi atelierele. Curtea interioară a luat naştere şi din necesitatea unui spaţiu exterior protejat, intim şi uşor de supravegheat.






Accesul principal în zona teatrului este orientat spre intersecţie şi este precedat de o piaţă de primire. De asemenea, intrarea este adăpostită de consola care găzduieşte funcţiunea de alimentaţie publică şi care priveşte spre micul parc situat de partea cealaltă a intersecţiei.  Accesul la atelierele de creaţie se face prin porticul care conectează spaţiile exterioare de primire ale celor două funcţiuni şi care diluează limitele dintre dintre acestea, respectiv dintre interior şi exterior.
Diferenţele de nivel ale sitului au favorizat separarea funcţională dintre zona teatrului şi cea a atelierelor – acestea aflându-se la cote diferite – şi au favorizat accesul la terasa circulabilă.


* Autori: Andrei Bacoşcă şi Lázár Csaba, studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca.
Proiect notat cu nota 9 în anul 2012. 

No comments:

Post a Comment