Wednesday 23 January 2013

Locuinţă individuală în Braşov* (Arhitext Nr. 6/2012)






Prin proiectul propus se urmăreşte realizarea unei locuinţe individuale de nivel mediu pe un teren aflat în intravilanul oraşului Braşov – strada Învăţătorilor din cartierul Schei.
Soluţia iniţiată doreşte să se depărteze de spiritul tradiţional şi să ofere o interpretare originală a noţiunii de casă. Casa ancestrală se defineşte prin delimitarea strictă a grădinii de casă, având corespondent în binomul casă – grădina. Aşadar, cartierul, privit în ansamblul, ar putea fi interpretat ca o înşiruire de secvenţe casă – grădină. Locuinţa propusă porneşte de la ideea unei succesiuni de secvenţe casă – grădină – casă – grădină, dar în cadrul aceleiaşi parcele; cu alte cuvinte, am încercat o fragmentare a casei convenţionale compacte, prin răsfirarea corpurilor locuinţei pe parcelă şi intercalarea unor mici oaze de verdeaţă.
În acest mod, se creează trei secvenţe de grădini, fiecare având utilitatea sa; grădina aflată spre stradă are caracterul unui spaţiu semi-privat, fiind un tronson de acces spre casă dinspre alee; secvenţa verde cuprinsă între cele două corpuri reprezintă o extensie a casei, facilitând o apropiere de natură, întrucât grădina poate deveni cu uşurinţă casă, la fel cum locuinţa poate deveni grădină; de altfel, acesta joacă rolul unui spaţiu de comunicare între camera de zi şi bucătărie – mai exact, transparenţa pereţilor face ca acea porţiune de grădină dintre cele două corpuri să îşi piardă caracterul strict de spaţiu verde, devenind un spaţiu special. Cea de-a treia grădină are o alură mai intimă, fiind totodată o extindere a spaţiului de joacă pentru copii situat la etajul I; transparenţa coridorului care leagă camerele copiilor permite contemplarea peisajului şi a munţilor într-un moment de relaxare petrecut în hamacul din această curte. 







Parterul adăposteşte astfel camera de zi – cu un spaţiu decalat pe înălţime, care permite crearea unor gradene, bucătăria şi un grup sanitar; etajul I dedicat copiilor, găzduind două dormitoare şi spaţiul de joacă, studiu şi relaxare. Ultimul etaj al corpului mare găzduieşte dormitorul matrimonial care beneficiază de o terasă ce permite contemplarea întregii panorame.
Prin urmare, dispunerea aerată a corpurilor locuinţei, intercalarea acestora cu mici spaţii verzi de relaxare şi legătura directă a fiecărei camere cu o altă porţiune de grădină constiuie o interpretare inedită a conceptului de casă în Scheii Braşovului.

*Autor : Lupan Ştefania Ioana, studentă a Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca.
Proiect notat cu nota 8 în anul 2012.

No comments:

Post a Comment