Monday 26 March 2012

Centru cultural evreiesc*




Revitalizarea sinagogii din Turda, judeţul Cluj, prin realizarea unui centru cultural evreiesc,  s-a dovedit încă de la început a fi o sarcină grea, printre altele datorită sitului de dimensiuni mici, vecinilor cu înălţime mult sub ceea ce ne impunea dimensiunea programului şi a faptului că sinagoga ocupa exact mijlocul sitului.


 Punctul de plecare al proiectului nostru a fost o atitudine oarecum introvertită, credem noi tipică arhitecturii evreieşti, care a determinat atât ocuparea perimetrală a parcelei, cât şi alegerea materialelor grele folosite pe faţadă. Pentru a nu ne izola total de împrejurimi şi a oferi un contrast, parterul este realizat din sticlă, astfel deschizându-se spre stradă pentru a oferi o relaţie vizuală şi a invita. Accesul în clădire se realizează prin deschiderea generoasă, îngropată în faţada principală, care prin dimensiuni şi formă este menită a atrage pietonii înăuntru. Prin acest punct central se conectează toate funcţiunile clădirii, mai puţin hotelul care presupune un regim diferit de funcţionare şi necesită un tip diferit de acces. Acesta este amplasat în partea nordică a sitului, unde beneficiază de o atmosferă mai liniştită şi de apropiere de râu şi natură. Deasupra corpului din sticlă pluteşte masa grea cu placaj din cupru al etajului, care «protejează» expoziţia temporară a muzeului evreiesc şi spaţiile centrului cultural.









Parte importantă a temei de proiectare a fost şi păstrarea şi pe cât posibil revitalizarea clădirii sinagogii vechi. Am dorit să reducem la un minimum intervenţiile asupra clădirii, dar totuşi să o integrăm în proiect. Acest lucru am încercat să îl obţinem prin plasarea expoziţiei permanente a muzeului în sinagogă, locul cel mai potrivit în opinia noastră, ea fiind clădirea cu cea mai mare încărcătură simbolică şi cea mai autentică atmosferă din complex. Contactul fizic l-am redus la un acces, care pare a fi doar o punte, însă una care păstrează linia clară între nou şi vechi.

* Autori: Kövendi Ágnes, Vass Dániel, studenţi an IV, Facultatea de Arhitectura si Urbanism, Universitatea Tehnica, Cluj-Napoca. Proiect notat cu nota 8,5 în anul 2011


No comments:

Post a Comment