Thursday 12 January 2012

Centru pentru seniori, Borhanci, Cluj Napoca**

CRIŞAN ANCA, GHIBU IULIA*





Tema propune realizarea unui aşezământ pentru seniori în cartierul Borhanci din Cluj-Napoca. Amplasamentul are o foarte bună legătură cu municipiul Cluj, cunoscut centru cultural şi medical, depăşind astfel neajunsurile amplasamentelor pur rurale.
Centrul este destinat seniorilor care doresc să se retragă din activitate fără a se rupe complet de mediul social şi fără a avea, în mod obligatoriu, probleme de sănătate majore, care să necesite însoţire sau supraveghere continuă. Centrul poate adăposti 100 de rezidenţi, în 55 de unităţi de locuit pentru una sau două persoane. Numărul unităţilor de cazare pentru o persoană este mai mic decât al celor de două persoane pentru a încuraja socializarea între rezidenţi. Centrul dispune o zonă medicală şi de o capelă şi poate oferi nenumărate modalităţi de petrecere a timpului liber, dispunând de: bibliotecă, studio artistic, club de şah, spaţii pentru activităţi sportive, grădină de iarnă, zone de relaxare etc.
Centrul este conceput ca o construcţie monobloc, cu un regin de înălţime de S+P+E. Pe latura estică subsolul se transformă într-un demisol, care beneficiază de lumină şi ventilare naturală şi unde sunt amplasate sălile pentru activităţi sportive. Construcţia închide o curte interioară de formă relativ triunghiulară, unităţile de locuit fiind conectate prin intermediul unor cursive. Prin tipologia adoptată am dorit, în primul rând, să încurajăm independenţa rezidenţilor, iar multitudinea de spaţii comune şi pentru activităţi este menită să le faciliteze integrarea.














Unităţile de locuit sunt în aşa fel configurate încât să poată fi ocupate de unul sau doi singur rezidenţi. Acestea sunt amplasate pe latura estică şi vestică şi beneficiază de logii orientate spre spaţiul verde înconjurător. Curtea interioară, neacoperită, este menită a fi spaţiul principal de socializare şi este amenajată cu locuri de şedere şi cu vegetaţie. În plus, aceasta comunică, prin intermediul unor terase, cu cele două săli de mese de la parter, situate pe laturile scurte ale clădirii.



















 






Inima complexului, curtea interioară, oferă intimitate, fiind în acelaşi timp, loc de întâlnire, socializare, promenadă, şi având, prin urmare, o funcţie socială foarte importantă. Mai mult, ne-am folosit de materiale naturale (lemn) şi de culori plăcute (alb, vernil) pentru a spori această atmosferă de intimitate, de familiaritate şi pentru a le conferi rezidenţilor un sentiment apropiere de natură.


* studente an IV, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Universitatea Tehnică, Cluj Napoca
**proiect notat cu nota 9 în anul 2011

No comments:

Post a Comment