Tuesday 14 June 2011

Hotel urban** (Arhitext nr. 3)

COLDA CIPRIAN COSMIN, TOMOIAGĂ IOANA ALEXANDRA*


“Hotelul este o dotare urbană extrem de frecventă şi complexă. Unul dintre programele frecvente si care ar trebui sa permita exprimarea arhitectului este si cel hotelier.
Prin specificul său, Cluj-Napoca are în continuare disponibilități pentru o gamă variată de hoteluri.
Dincolo de anumite realizari spectaculoase, hotelul are unele exigente care fac sa fie adeseori asemuit cu ‘masina de facut bani. ” Prof.dr. arh. Mircea Moldovan, realizator tema.






Proiectul presupune realizarea unui hotel urban, de 4 stele, in zona Borhanci, Cluj- Napoca, zona aflata in curs de dezvoltare. Are avantajul unui amplasament intr-o zona linistita,aerisita si plina de verdeata, ceea ce ii asigura utilizatorului o ambianta placuta si o priveliste deosebita.
Alaturi de hotel, se vor construi un turn pentru birouri si un centru comercial, care vor spori importanta zonei, accentuand procesul de dezvoltare.





Hotelul are o serie de dotari: restaurant pentru 300 persoane, cafenea, un club, piscina, sali de conferinte, spatii comerciale, unele fiind accesibile si din exterior. Relieful cu o panta destul de accentuata a permis realizarea unor platforme la diferite niveluri, care dinamizeaza spatiul, oferind experiente diverse, impiedicand astfel instalarea monotoniei si inlocuind dotarile de loisir ale centrului orasului care sunt putin mai greu accesibile, datorita distantei.
Prin elementele de design hotelul devine un element de specificitate al zonei in care este amplasat, usor recognoscibil, imaginea sa fiind accentuata si in timpul noptii, datorita benzilor de lumina.

* studenţi an IV, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectura şi Urbanism
** proiect notat cu nota 9, în anul 2010

1 comment:

  1. Buna!As fi interesata sa iau legatura cu persoana care a realizat acest proiect, deoarece as dori sa rezolv proiectarea structurii de rezistenta a acestei cladiri in lucrarea mea de licenta din cadrul Facultatii de Constructii (UTCN). Va multumesc anticipat pentru raspuns! Muresan Anna Karina (karina_muresan@yahoo.com)

    ReplyDelete