Tuesday 1 March 2011

RESTRUCTURARE URBANA – ZONA «INTRE LACURI»(Arhitext Nr 1/2011)**




MAJÓ ZSUZSA, TÁNCZOS KATALIN, VÁSÁRHELYI MÁRTA ÁGNES*

Problematica propusă în acest proiect era determinarea caracterului unei zone de limită a Clujului şi rezolvarea urbanistică a teritoriului de creştere al oraşului, nedefinită atât din punctul de vedere al fondului construit dar şi din punctul de vedere al mixajului funcţional (clădiri industriale abandonate, cartodromul, lacurile artificiale, terenuri de fotbal, recenta constructie Iulius Mall, clădiri universitare etc). Este o întrebare, care necesită o abordare atât la nivel zonal (posibilul potenţial neexploatat al zonei de agrement, al clădirilor universitare etc.), dar şi la nivelul întregului oraş (descentralizarea oraşului).
Conceptul s-a născut din topografia terenului, respectiv din tendinta unelor zone de a se extinde. Aceste extinderi permit realizarea unor centre la nivel de cartier, într-o formă concentrică în jurul dealului.
Pe poziţia accentuată a dealului este amplasat un centru cultural în jurul căreia, concentric, se dezvoltă zona de agrement, respectiv cel rezidenţial. Ideea este transpusă şi în reţeaua de străzi, direcţiile marcante fiind accentuate de promenade (semicercul în jurul dealului şi promenada spre Someşeni). Clădirile centrului cultural reprezintă un accent urban prin înălţimea şi poziţia lor, ele fiind un capăt de perspectivă atât dinspre zona de agrement dar şi dinspre una din marele artere ale Clujului.


Înşiruirea dotărilor de agrement (lacurile artificiale, şi dotările noi propuse) într-un semicerc în jurul dealului şi faptul că s-a alocat un culoar de spatiu verde spre băile din Someşeni, permite unirea tuturor dotărilor de recreatie.
Limita oraşului este reprezentată de extinderea zonei rezidenţiale (dinspre cartierul Aurel Vlaicu şi cartierul Gheorgheni), care se dezvoltă de-a lungul pârâului Becaş într-o manieră închisă, în care culoarul pârâului devine publică si accesibilă pentru locatari.

*studente an IV,: Universitatea Tehnica, Facultatea de Arhitectura si Urbanism, din Cluj-Napoca
**proiect notat cu nota 9, in 2009

No comments:

Post a Comment