Thursday 10 November 2011

MEDIA CENTER - BATISTEI 22-24 (Arhitext nr 5/2011)**




CONSTANTINESCU  ADINA-ADELINA*


La o analiză atentă a ţesutului urban se observă o polarizare a funcţiunilor culturale în zona centrală, punctată de o serie de teatre, muzee, piaţete şi alte spaţii culturale. Centrul istoric devine un imens lounge urban, un spaţiu de loisir, de promenada, amintind de zumzetul ce se desfăşura în trecut pe renumita Strada Lipscani.
Se poate contura chiar un traseu cultural, începând de la Piaţa Universităţii, Teatrul Naţional, Grădina Icoanei, Strada Pictor Arthur Verona - Street Delivery, Piaţa Revoluţiei, Calea Victoriei şi Centrul Istoric.
















În acest context urban, terenul liber aflat la intersecţia dintre Strada Batiştei şi Strada Jean Louis Calderon devine un punct de inflexiune în acest parcurs cultural şi este un amplasament perfect pentru un Media Center care sa îmbine cultura, arta, inovaţia, tehnologiă, comunicarea şi loisirul. Terenul are o suprafaţă de 900mp şi cuprinde două clădiri vechi, cu o arhitectură a anilor 1800. Intervenţia se doreşte a fi neutră, încercând îmbinarea dintre nou şi vechi, clădirea nouă, devenind practic un ecran contemporan pe care se proiectează memoria trecutului. Se propune o clădire 2S+P+6E.

Din punct de vedere al tratamentului de faţadă, s-a pornit de la ideea de comunicare scrisă, aceasta fiind un element esenţial în evoluţia civilizaţiei, şi se propune crearea unui limbaj secret, al unui cod, folosind un sistem de panouri pentru faţadă. Pentru a duce şi mai departe conceptul de media building şi a pune accent pe tehnologie şi inovaţie, aceste panouri ce alcatuiesc limbajul de faţadă sunt panouri solare, pentru a contribui la eficientizarea clădirii.

În ceea ce priveşte scenografia interioară, se extrapolează ideea de raumplan prin care  spaţiile să comunice vizual între ele, astfel încât, funcţiunile sunt dispuse în două aripi, iar între ele se găseşte un atrium cu un sistem de pasarele ce fac legătura între spaţii. La parter se aflăo galerie expoziţională şi zona de lobby, la etajul 1 se va dispune un caffe-bar cu o terasă peste casa veche şi o zonă de lounge, etajul 2 cuprinde zona de internet-media, la etajul 3 este o sală multifuncţională şi o sală de proiecţii video, etajul 4 cuprinde săli de conferinţe şi discuţii, etajul 5 cuprinde biblioteca, iar la etajul 6 se găsesc săli pentru ateliere şi workshopuri.

*studentă absolventă, Facultatea de Arhitectură, Universitatea Spiru Haret
** proiect de diploma notat cu 8.89 în 2011

No comments:

Post a Comment