Friday 22 October 2010

Centru studenţesc* (nr 10/2010)




Situatia initiala - Cantina Socială

Cristina Filip, Cristina Matei**


Ţinând cont de tipul programului, amplasament, forma şi dimensiunea acestuia, ideile principale care au stat la baza realizării proiectului surprind: prelungirea exteriorului în interior şi utilizarea la maxim a suprafeţelor existente.
Amplasamentul se află în centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca, pe locul actualei Cantine Sociale a Primariei de pe strada Vasile Goldiş, în zona de contact a ţesutului medieval cu intervenţii ale secolului al XX - lea. Acesta, împreună cu vecinătăţile au impus numeroase restricţii în limitele căruia am dezvoltat acest proiect. Un element important impus de vecinătăţi a fost o curte de lumină de dimensiuni minime, în care a fost amplasat un perete de căţărat pe toată înălţimea acesteia, accesat din subsolul clădirii.
Necesitatea utilizării la maxim a suprafeţelor construite a determinat o dezvoltare pe verticală a funcţiunii sociale şi de loisir – o cafenea, în jurul unei scări care devine un element generator şi de interconexiune a spaţiilor.
În ciuda suprafeţelor restrânse impuse de dimensiunile reduse ale parcelei şi de restricţiile amplasamentului, funcţiunile specifice acestui tip de program se regăsesc armonizate în cadrul proiectului. Acestea sunt repartizate astfel: la subsol o sală de conferinţe cu un mic hol de acces şi o sală media; parterul este nivelul de acces în clădire, având o zonă de recepţie şi aşteptare cu un media wall, barul cafenelei şi un spaţiu expoziţional dezvoltate în prelungire zonei de intrare. La etajul 1 sunt organizate o librărie şi o bibliotecă conectată cu o sală de studiu. Etajul al doilea este destinat spaţiilor alocate organizaţiilor şi asociaţiilor studenţeşti, respectiv birouri şi o mică sală de şedinţe, iar etajul al treilea ca un spaţiu de tip atelier.
Prelungirea interiorului în exterior se realizează la majoritatea nivelurilor prin crearea unor terase circulabile la etajele 2 şi 3, iar la nivelul parterului spaţiul expoziţional se deschide total spre curtea interioară putându-se obţine un spaţiu total deschis spre exterior.
Forma îngustă şi dezvoltată în adâncime a amplasamentului a condus la alegerea unei soluţii pentru aducerea luminii naturale în interior prin folosirea unor suprafeţe total vitrate, cele ale faţadelor care sunt protejate cu panouri metalice din tablă perforată ce permit închiderea sau deschiderea totală a interiorului către exterior.
Realizarea acestui centru studenţesc a surprins un excerciţiu destul de interesant, şi totodată complicat, de soluţionare a unor obstacole des întâlnite în cadrul proiectării: încadrarea într-un sit istoric şi rezolvarea corectă a suprafeţelor mici.

*Nota obtinuta: 9
** Studente an 3, Univeristatea Tehnica din Cluj Napoca, Facultatea de Arhitectura si Urbanism



















No comments:

Post a Comment