Friday, 22 April 2011

Proiect de amenajareinterioară Rectoratul UniversităţiiTehnice Cluj-Napoca** (Arhitext 2/2011)





Gavrila Adela Elena, Ghibu Iulia Camelia, Kadar Andreea Stefania*


Proiectul constă în amenajarea a trei spaţii ce aparţin Rectoratului Universităţii Tehnice: aula, sala de şedinţe şi sala de susţinere a doctoratelor. Noile funcţiuni sunt reprezentative pentru o asemenea institutie şi de aceea sursa de inpiraţie a propunerilor noastre este chiar aceasta.

Imaginea pe care o promovează Universitatea, cromatica regăsită la nivelul siglei (roşu, albşinegru), cât şi simboluri tehnice, se regăsesc în conceptul proiectului. Designul minimalist, modern, elegant, completează cadrulistoric al clădirii Rectoratului şi demonstrează actualitatea, cât şi influenţa pe care o are Universitatea. Cele trei săli se dezvoltă pe aceeaşi linie stilistică, având elemente comune care dau o coerenţă amenajarii.

Sala festivă pentru susţinerea publică a doctoratelor are o atmosferă elegantă generată de cromatică şi geometrizare. Legătura între tavanul deschis la culoare, care înalţă încăperea, şi pardoseala închisă care dă stabilitate, se realizează prin benzile luminoase.În tot acest cadru, peretele roşu reprezintă un fundal atrăgător ce concetrează atenţia asupra scenei. În propunerea noastră se disting trei zone dez voltate axial: cea destinată susţinerii doctoratelor, care domină spaţial, cea în care se amenajează bufetul, şi intermediar, o extensie a scenei, în care se pot expune materialele cu rol de completare sau rezumare a prezentărilor.


Sala de sedinţă din cadrul Rectoratului poate gazdui şi expoziţii temporare, această transformare fiind posibilă datorită unei piese de mobilier cu dublă funcţiune: masa / panouexpoziţional. Spaţial e marcată de bandoul rosu care dă personalitate sălii şi care sugerează: importanţa salii, acelui care conduce şedinţa, cât şi a piesei principale din expoziţie. O piesă cu caracter simbolic face trecerea de la vechi la nou, de la cadrul istoric al clădirii la cel minimalist al sălii: scaunul baroc, are o logică căutată - atrage şi provoaca într-un stil neoecletic. Conturarea spaţiului cu un imprimeu ce reia profilul orasului ClujNapoca, aduce o linie locală şi vitalizează atmosfera creata.

Aula, destinată festivităţilor şi conferinţelor de specialitate, e amenajată ca un cadruoptim, echilibrat, care la nivelul spectatorilor nu distrage atenţia. Un tavan luminos, pe care se imprimă schema unui circuit electric abstractizat, dă caracter şi unicitate spaţiului. Panourile de sticlă colorată, sunt serigrafiate cu formule tehnice, aceste simboluri fiind caracteristice tuturor facultăţilor din cadrul Universităţii.


* studenti an IV in cadrul Facultatii de Arhitectura si Urbanism, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca
** proiect notat cu nota 10 in anul 2010

No comments:

Post a Comment