Friday, 22 April 2011

ANSAMBLU DE LOCUINTE – str. Dragalina, Cluj-Napoca** ( ArhitextNr 2/2011)



DAVID ANDREEA, MORARESCU COSMIN*

Conceptul de metamorfoză al ansamblului nostru de locuinţe se bazează pe transformarea caracterului considerat negativ al zonei - alunecările de teren - într-o calitate, bazându-ne pe caracterul său unic şi recognoscibil.
Pentru a aplica acest concept cu succes, a fost necesar un studiu asupra modului în care se comportă o alunecare de teren. În urma acestui studiu, am constatat că, deşi materialul din care este alcătuit solul pare uniform, în urma alunecării se vor observa la baza zonei afectate numeroase reziduuri solide, scoase la suprafaţă de substratul superior, majoritatea fiind fragmente de roci, de diferite dimensiuni.








Pentru a raporta acest studiu la tema propusă şi anume de locuire colectivă, am propus crearea unei paralele între cele 2 legături: corpuri de locuit – sit şi fragmente de roci - sit, ajungând astfel la o analogie între corpurile de locuit şi fragmentele de roci.
Scopul acestui concept ar fi astfel crearea unor corpuri de locuit care să „răsară” de sub sit, asemenea unor „pietre”. Bineînţeles, am dorit să iasă în evidenţă strânsa legatură cu caracterul atât de unic al zonei, precum şi cu caracterul de zonă de agrement al dealului Cetăţuii, care trebuie să permită existenţa unor perspective. Totodată, prin această amenajare am încurajat recuperarea majorităţii spaţiului verde utilizat pentru construire şi reamenajarea acestuia sub forma unor coline care se revarsă peste „pietrele”-locuinţe.
Volumetria astfel rezultată este una puristă, compensată prin amplasarea aparent dezordonată şi haotică a corpurilor de locuit, care ofera posibilitatea unei locuiri atât colective, cât şi semi-colective.
Căile de acces şi aleile pietonale se mulează pe panta dealului în aceeaşi formulă ca şi aleile deja existente în zonă, creând o iluzie de continuitate, deşi caracterul efectiv al zonei se shimbă din agrement în locuire.
Ansamblul este coerent din punct de vedere urbanistic, respectând toate normele care se referă la: retragerile de la carosabil şi de la parcelele laterale, distanţele între corpuri şi măsurile ecologice utilizate.


*studenti an IV, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, Facultatea de Arhitectura si Urbanism
**proiect notat cu nota 8, in anul 2010

No comments:

Post a Comment