Wednesday, 23 January 2013

Sală de sport* (Arhitext Nr. 6/2012)






Tema proiectului vine să întregească infrastructura sportivă a orașului Cluj-Napoca, completând-o cu facilitățile destinate competițiilor indoor de atletism și pregătirii atleților în decursul sezonului rece. Particularitățile unei arene de acest fel sunt date de dimensiunile mari ale suprafeței pistei și de complexul circuit funcțional pe care îl adăpostesc. Dimensiunile pistei creează necesitatea unor deschideri mari ale structurii și obligă la utilizarea unor soluții tehnologice performante. Respectarea diferitelor fluxuri funcționale, organizarea circuitului sportivilor și a facilităților ce le revin, al celui al oficialităților, al personalului administrativ, circuitul și facilitățile pentru spectatori, precum şi rezolvarea lor eficientă și arhitectural valoroasă, au constituit o provocare și premisa unui exercițiu captivant.
Periferia orașului cu elementele sale vizuale naturale – prezența râului Someș, dealul Hoia și pădurea sa – au constituit baza conceptuală a proiectului. Ne-am dorit o volumetrie care să preia liniile arcuite ale peisajului, meandrele râului și înlănțuirea ondulată  a coamelor dealului – o integrare prin interpretarea caracteristicilor vizuale ale contextului. O prezență regizată a obiectului arhitectural, care se raportează și se prezintă diferit spre vecinătăți: o colină verde spre vest, un val de sticlă și metal spre râu pe de o parte și spre principala arteră de circulație pe de altă parte; în sfârșit, o imagine simetrică spre piața ce-l desparte de Aquaparc-ul învecinat. În ansamblu, o formă dinamică, ca o metaforă a mișcării atletului în plin efort. 






Dialogul spațial major este creat de raportul dintre sala de atletism propriu-zisă și spațiul de primire al spectatorilor; acesta din urmă este un foaier organizat pe 3 niveluri, un spațiu de dimensiuni mari, corespunzător unei arene de 5000 de locuri. Un spaţiu interior poliform, prin jocul supantelor, al suprafețelor de sticla, coagulat in jurul unei scări semicirculare care conduce până către nivelul al doilea al restaurantului.
La nivel urban, sala de atletism se înscrie în sit prin diversele amenajări care permit atât accesul, pietonal și auto, cât și crearea unor zone de promenadă și destindere – zone populate de mici pavilioane, ca o reverberație formală a volumetriei principale. Această amprentă urbană este liantul între sală, aquaparc-ul preconizat în imediata apropiere, infrastructura de transport a orașului și cadrul natural existent. În concluzie: un proiect despre spații publice, sport și identitate a locului.

*Autori: Nechita Adrian şi Florin Gavrilas, studenţi în cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca.
Proiect notat cu nota 10 în anul şcolar 2012.

No comments:

Post a Comment