Thursday, 12 January 2012

Muzeul civilizaţiei dacice** (Arhitext nr. 6/2011)



 APOSTOL SEBASTIAN, MANTU ŞTEFAN*

Această temă aduce în discuţie problematica programelor de arhitectură cu destinaţie culturală, din care fac parte toate edificiile în care sunt păstrate, conservate şi expuse obiecte şi colecţii de obiecte de interes artistic, istoric, ştiinţific.



   Amplasamentul este situat la 25 km sud-vest de Bucureşti, la marginea satului Popeşti, jud. Giurgiu, pe malul drept al Argeşului, pe capătul unui promontoriu. În literatura de specialitate situl este cunoscut, în principal, datorită faptului că o parte a sa (Sectorul A) a putut fi identificată cu ARGEDAVA (reşedinţa tatălui lui Burebista).
Numele Dacia este unul stravechi, denumind zeul din cultura Vedica: Daksha (fonetic-Dacia). În reprezentările sale, el este alăturat unei spirale, avånd o importanţă deosebită datorită identificării sale cu actul creator. Spirala este poate cel mai caracteristic dar şi ermetic simbol al poporului nostru. Este semnul continuităţii unui popor şi al păstrării sale în memoria noastră colectivă. Putem observa că nu este un simbol întålnit doar la noi, ci este o marcare comună a civilizaţiilor protoistoriei. Este legătura noastră spirituală, portal al unui limbaj universal.  Acest efect de spirală este obţinut atåt pe axa verticală cåt şi pe cea orizontală a construcţiei propus .
   Accesul în muzeu se face prin coborårea scării elicoidale, iar parcursul vizitatorilor se desfăşoară în jurul unui nod central.
   Volumul este unul subtil încadrat în sit, dar este în acelaşi timp articulat şi se conturează pe măsură ce observatorul se apropie de el.
   Muzeul civilizatiei dacice face referire la cele 2 timpuri: Istoric si Mitic.
   Discursul traseului påna la accesul în muzeu este legat de timpul istoric, ce este caracterizat prin liniaritate şi uniformizare. Acest timp este alăturat- şi mai apoi conectat - prin scara ce ajunge în profunzimea sitului arheologic, timpului mitic, care se confundă cu dinamica şi complexitatea noţiunii de spirală.
  Proiectul a fost prezentat ca propunere de intervenţie în situl de la Popeşti :
    - Cu ocazia  celei de-a 12-a ediţii a Simpozionului Arhitectura. Restaurare. Arheologie, desfaşurat între 14 şi 16 aprilie 2011 la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române
    -La expoziţia în cadrul Street Delivery pe str. A. Verona în preajma casei I. Mincu desfăşurat între 10 - 12 iunie 2011.








* studenţi an V, Facultatea de Arhitectură, Spiru Haret, Bucureşti
**proiect notat cu nota 10 în anul 2011




No comments:

Post a Comment