Thursday, 1 September 2011
Piaţă în Nyírbátor** (Arhitext nr 4/2011)
ILYÉS ZSUZSA*
Nyírbátor este un orăşel din Estul Ungariei cu două biserici istorice definitorii. S-a pus de mai mult problema legării acestor monumente cu o alee, problemă care este una delicată, întrucât acestea sunt destul de depărtate, dar şi întrerupte de zone cu diferite dotări. Deci legarea lor nu este una concretă, uşor vizibilă. Proiectul prezentat este o parte a unei propuneri pentru această alee, realizată în echipă la începutul semestrului.
Propunerea la nivelul întregii alei se bazează pe legarea celor două monumente prinr- un şir de clădiri cu diferite funcţiuni, care se integrează în contextul apropiat atât volumetric, cât şi funcţional. Volumele amplasate dau o pulsare spaţiilor, dar funcţionează şi ca elemente de reper pe parcursul drumului. Unificarea diferitelor cădiri se realizează printr-un perete plantat, care are caracter diferit în funcţie de caracterul spaţiilor.
Situl studiat de mine este o parcelă lungă cu un capăt mai lat, poziţionat între locuinţe unifamiliare. Capătul parcelei se deschide spre un spaţiu liber din faţa şcolii generale a oraşului. În aceste condiţii consideram important închiderea spaţiilor spre locuinţe, accentuarea linearităţii, deschiderea spre spaţiul liber amintit, precum şi exploatarea perspectivei oferite de una dintre biserici.
În lungul locuinţelor unifamiliare am propus mici magazine, precum o brutărie, măcelărie, magazin de lapte etc.. Acestea, cuplate câte două, dau naştere unor curţi interioare, cu acoperiş verde. În faţa magazinelor propriu-zise se află peretele plantat, având caracter de arcadă. Astfel se creează un volum închis, care protejează acustic locuinţele din jur. Peretele verde ajută la marcarea intrărilor magazinelor, dar se poate transforma şi în loc de şedere, în loc de vânzare propriu-zis, precum şi în loc de depozitare.
La capătul parcelei se află o grădinărie, limitată de o clădire cu două niveluri. Acesta reprezintă de fapt punctul focal al ansamblului. Este compusă din două volume distincte: o ceainărie şi ierbărie, legat mai mult de grădinărie, precum şi un bistro şi bufet de ştrudel, care se deschide spre spaţiul liber amintit şi spre piaţă. Zona pieţei - delimitată de grădinărie printr-un mobilier urban, care oferă spaţiu pentru vânzarea bunurilor – va fi situat sub acoperiş, care leagă cele două volume a clădirii de capăt. Este marcată şi de un element vertical: un copac, care penetrează acoperişul deasupra pieţei, marcând clar prezenţa acesteia în peisaj.
*student an V, Universitatea Tehnică Cluj- Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism
**proiect notat cu nota 10, în anul 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment