Thursday, 2 August 2012

Centru SPA* ( ARHITEXT NR.4/2012)





Totul începe de la un sit aflat în cadrul natural, având vegetaţie înaltă pe ici-colo, în apropierea unui lac sublim. Apusul şi răsăritul animă atmosfera aşa cum nicio arhitectură nu o face. Intervenţiile ar trebui să fie minimale în acest cadru. O arhitectură elegantă, apropiată de natura umană; un loc de relaxare şi apropiere de ceea ce a lăsat Dumnezeu.
Un drum de ţară ne îndrumă spre SPA. Se întrezăreşte, printre garduri şi case, un joc de volume, un joc de sus-jos. În partea lacului se află complexul legat de SPA. E astfel poziţionat încât din exterior percepi un volum compact, dar pe măsură ce parcurgi traseul descoperi deschiderea faţă de natură şi curţile interioare ce te îndeamnă la contemplaţie. Legăturile între volumele cu diferite funcţiuni pentru SPA se fac la nivelul luciului lacului asemenea unor poduri peste apă. Întregul teren e terasat, se formează un microrelief de văi şi dealuri, unde văile sunt curţi interioare ce nu pot fi percepute din exterior.





Zona de cazare se dezvoltă ca o grupare de volume ce pot fi observate şi din partea sudică a sitului de după dig; este un joc ritmat dat de înălţimile diferite la care se află poziţionate. Cazarea este de tip semipavilionar şi pavilionar. Fiecare căsuţă are o curte englezească ce oferă intimitate locuitorilor.
Zona sportivă este semi-îngropată şi prezintă o terasă verde, iar terenurile de tenis şi baschet se află în apropierea unor gradene formate din modelarea terenului natural.
Lumina pătrunde diferit în spaţiile cu diferite funcţiuni. În cazul centrului SPA, în zona de tratamente, lumina naturală vine din partea superioară, pe parcursul traseului de legatură între volume. Pereţii verticali se deschid lăsând lumina să inunde interiorul, iar natura să ia parte la spaţiul cuprins între podest şi planşeu. În zona bazinelor am folosit lumina filtrată, iar în cazul cazărilor pereţii spălaţi de razele de soare îşi îndeplinesc rolul în scenografia propusă.
Compoziţia proiectului se bazează pe un grid rotit. Direcţia gridului este dată de una dintre laturile oblice ale sitului. Terenul natural e modelat astfel încât să creeze ritmuri pe verticală şi curţi interioare având grade diferite de intimitate.

* autor: Rupacici Oana, Rusan Raluca, studente ale Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice, Timişoara. Proiect notat cu nota 9,8 în anul 2012.

                                                                                                                     

No comments:

Post a Comment