Thursday, 10 November 2011

Bibliotecă şi muzeu media în vecinătatea Gării Filaret (Arhitext nr 5-2011)**





Berdan Alexandra- Ioana, Oancea Maria-Daria*


Urmărind  intenţia de restructurare a zonei din vecinătatea Gării Filaret proiectul creează un nou pol urban periferic, ca instrument al decongestionării centrului. La scară teritorială, propunerea constă în realizarea unui parcurs pietonal, ce are ca punct iniţial o nouă piaţă urbană, spre care se va deschide fosta clădire a gării, unde propunem realizarea unei săli pentru audiţii şi reuniuni. Acestă reconversie funcţională e vizibilă şi la nivel urban. Funcţiunea sa de punct de distribuţie în teritoriu este reinterpretată  la scara cartierului, căpătând un caracter pietonal.









Pentru a detalia acest demers urban am ales ca punct focal piaţa din vecinătatea gării, pe care am studiat-o ca spaţiu de permeabilitate bidirectional. În sens longitudinal, piaţa îşi asumă rolul de element de dispersie în teritoriu. Pe direcţie transversală, ea se deschide către Parcul Carol şi realizează trecerea către un spaţiu destinat workshopurilor şi atelierelor de comunicaţie vizuală ce urmează să se desfăşoare în curtea actualei tipografii. Se crează astfel o serie de spaţii publice interconectate cu valenţe diferite.
Dacă situl reprezintă un punct important al conexiunii fizice, societatea contemporană se află într-un moment al tranziţiei către conectivitatea digitală. Funcţiunile alese sunt corelate cu reinterpretarea actuală a noţiunii de infrastructură. Am ales deci universul media, ca punct de legatură între spaţiul fizic şi cel virtual, fiind reprezentat printr-un muzeu şi o bibliotecă media. Muzeul va găzdui arta digitală, instalaţii media, performance sau screening-uri. Urmărind vitalitatea spaţiului public, spaţii comerciale, baruri sau puncte individuale de expunere sunt amplasate la nivelul parterului.
Un alt element important al sitului consta în alăturarea dintre construcţii industriale cu o pronunţata dezvoltare orizontală şi ţesutul rezidenţial alveolar. Volumetria muzeului le reinterpretează, dezvoltând simultan ideea de ritm si cea de orizontalitate. Pe de altă parte, biblioteca constituie un element de prestanţă ce susţine compoziţia urbană. Nodul central împarte funcţional biblioteca: înspre sud este amplasată, la fiecare nivel, partea de depozitate a cărţilor şi suporturilor media, iar înspre piaţa sunt orientate spaţiile 'publice' de studiu, accesul fiind liber la raft. Acestea sunt definite printr-o succesiune de platforme care recrează la altă scară, ritmul volumelor muzeului.  Spectacolul spaţial susţine imaginea spaţiului public.

*studente an III, Facultatea de Arhitectur` [i Urbanism Universitatea Tehnic`  Cluj Napoca,
** proiect de diplom` notat cu 9 \n 2011


No comments:

Post a Comment