Friday 25 June 2010

LOCUINTE COLECTIVE**(Nr 6/2010 Arhitext)

Osiac Maria Corina*




„Aspiratia fiecarei familii catre fericire incepe cu visul unei locuinte unifamiliale inconjurata de copaci si pajisti, pe cåt se poate pe malul unui lac.... Realitatea insa se traduce intr-o insiruire de loturi mici cu cåte o casa amplasata individual, despartite intre ele doar de o intimitate creata fortat de o retragere dubla de 3m, asezate in afara orasului, intr-o zona care este prea densa pentru ca sa fie rurala si prea putin densa ca sa fie urbana”. Asa incepe tema anului III de locuire colectiva.
Pe un lot de forma rectangulara situat in Drumul Taberei am avut de imaginat nu doar simple locuinte ci un ansamblu complex care sa integreze si multe alte functiuni necesare locuirii, nu doar simpla adapostire. Ideea de plecare a proiectului a fost aceea de a creea un ansamblu care sa fie subordonat comunitatii, si astfel am incercat sa aducem acest spatiu al comunitatii chiar in mijlocul locuirii. El a luat nastere din interior si a crescut treptat, devenind inima, motorul care o tine in viata. Apartamentele, insasi, sunt ca un munte ce se inalta catre centru intersectiei, un munte opac, introvertit dar care isi are toata viata dirijata catre interior.




Pentru ca flexibilitate locuirii a devenit si ea un aspect primordial al zilelor noastre, apartamentele au fost gåndite pornind de la un modul de baza, care, repetat poate sa rapunda nevoilor diferite ale fiecarui individ. Fiecare locuinta, oricåt de mica trebuie sa aiba o terasa, pentru ca ea reprezinta legatura cu spatiul exterior, spatiul interstitial, prispa din vechea locuinta traditionala. Pe fiecare palier de locuinte am introdus si diferite alte dotari care sa competeze necesitatile comunitatii si sa ajute la coagularea acesteia.


Complexitatea proiectului ne-a facut sa intelegem ca locuirea colectiva trebuie sa ofere mai mult decåt ceea ce ofera azi, si ca poate fi un motor de dezvoltare al unei comunitati daca este gåndita asfel din toate aspectele.




* Studenta anul IV la Institutul de Arhitectura si Urbanism «Ion Mincu», Bucuresti
**proiect notat in anul 2009 cu nota 8